Natko Vlahović: „Kvalitetno obrazovanje, visoki etički standardi temeljne su odrednice svakog profesionalnog lobista“

U okviru poslijediplomskog specijalističkog studija “Prilagodba Europskoj uniji: upravljanje programima i fondovima EU”, Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista, održao je u petak, 23. siječnja 2015. godine, predavanje na temu profesionalnog lobiranja u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

 

Natko Vlahović je uveo polaznike studija  u osnove profesionalnog lobiranja, kao i sustav funkcioniranja lobista u okviru Europske unije. S obzirom na veliko profesionalno iskustvo, kao prvi hrvatski  akreditirani lobist u Europskoj uniji, Natko Vlahović istaknuo je važnost lobiranja kao legalnog i legitimnog zastupanja i promicanja interesa pojedinog aktera s vrlo visokim profesionalnim i etičkim standardima, koji je već prisutan u razvijenim zemljama, ponajviše u centrima političke moći poput Washingtona ili Bruxellesa. Doprinos utjecaju i profesionalizmu lobiranja u Europskoj uniji omogućuju i javni registri predstavnika interesnih organizacija. Svaki profesionalni lobist koji djeluje u okviru institucija Europske unije, trebao bi biti i registriran u spomenutom javnom registru, čime dokazuje profesionalnost , ali i legalnost vlastitog djelovanja. 

 

U Hrvatskoj ne postoji registar profesionalnih lobista, kao niti zakon o lobiranju. Profesionalno lobiranje nigdje nije zabranjeno, kako ističe lobist, premda je poželjno takve aktivnosti regulirati zakonom, s obzirom na negativnu percepciju javnosti o ovoj, inače vrlo zahtjevnoj i odgovornoj profesiji. Iako se lobiranje često veže uz problem korupcije i netransparentnog javnog djelovanja, upravo su suprotne aktivnosti temeljne kvalitete profesionalnog lobiranja. „Kvalitetan pristup, sažeto izražavanje, dobre komunikacijske vještine, obrazovanost, poštenje i moralne kvalitete, samo su neke od osnovnih karakteristika koje posjeduje profesionalni lobist“, ističe Vlahović, čije je djelovanje prepoznato ne samo u Europskoj uniji, već i u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Lobiranje kao zanimanje, ali i vještina posebno je važno za suvremeno doba, kada je vrijeme vrlo cijenjeno i oskudno, a broj dionika u procesu stvaranja javnih politika sve veći. „Iako je u Hrvatskoj profesionalno lobiranje još uvijek nedovoljno razvijena struka, s obzirom na novonastale uvjete Hrvatskog članstva u Europskoj uniji i potrebe zastupanja nacionalnih interesa u nadnacionalnim institucijama i na međunarodnoj razini, nesumnjivo je kako profesionalno lobiranje u Hrvatskoj čeka svjetlija budućnost“, ističe Natko Vlahović, prvi hrvatski akreditirani lobist pri Europskoj uniji.